START      MÖNSTER      ENGLISH      TEXTILHISTORIA      VANLIGA FRÅGOR      KUNDTJÄNST      MODERNA KLÄDER      OM FÖRLAGET     

 

 

Vanliga Frågor

 

 

Får man använda era mönster till att sy upp kläder av och sälja?

Javisst. Själva mönsterböckerna, arbetsbeskrivningarna och bilderna i dom är copyright-skyddade och får inte kopieras, men de modeller som man kan tillverka av mönstren är gamla modeller som inte omfattas av något mönsterskydd.

 

Finns era mönster på engelska eller tyska?

En del av mönstren finns översatta till engelska, och fler är på gång.

Vi lägger upp information här efter hand som fler blir klara.

Någon översättning till tyska finns inte, och är heller inte planerad.

Det finns redan ganska mycket mönster för olika historiska dräkter på både engelska och tyska. Dessa kan du få tag i via utländska museer eller via kontakter inom olika  historiska föreningar, dom brukar ha koll på sådant.

 

Jag har ett mönster som jag konstruerat, är ni intresserade av att köpa in det av mig?

Vi köper tyvärr inte in mönsterkonstruktioner från andra. Mönsterutgivning är så långsiktiga projekt att det är svårt att bedöma hur betalning i så fall ska skötas. Men om du har ett mönster så ser vi gärna att du gör slag i saken och ger ut det själv.

Vi skulle med glädje se att det fanns fler sorters mönster i handeln att välja på. Efterfrågan på historiska mönster är enorm, och vi har ingen som helst möjlighet att tillgodose alla önskemål.

 

Jag ska sy en dräkt av era mönster och behöver lite råd. Kan ni hjälpa mig med det?

Vi är endast ett förlag som ger ut de här mönsterböckerna. Vi har ingen som helst möjlighet att svara på sömnadsfrågor eller liknande. Vi ber istället att du vänder dig till den återförsäljare du köpte mönstret av, någon sybehörsbutik, museum eller något av alla historiska sällskap som finns.

 

Syr ni upp historiska dräkter på beställning?

Nej. Vi är bara ett förlag som ger ut mönster. Vi har ingen annan verksamhet utöver det. Däremot kan en del av våra återförsäljare som kan hjälpa dig.

 

Säljer ni även andra saker som har med medeltid att göra?

Nej. Se föregående fråga.

 

Har ni mönster på dräkter från andra tider än medeltiden?

Nej. Vi har i första hand inriktat oss på medeltiden, men det är inte omöjligt att vi i framtiden kan komma att ge ut även andra mönster.

 

Varför är det så stor prisskillnad på era mönster i olika butiker?

Alla återförsäljare sätter själva sina priser. Enligt svensk lag får vi inte ange enhetliga utpriser för våra varor. Alla återförsäljare köper in mönstren till exakt samma pris. Sedan har dom olika pålägg på det priset.

 

Det är en sak i ert mönster som jag inte riktigt förstår. Kan ni hjälpa mig med det?

Vi har tyvärr ingen möjlighet att svara på enskilda frågor om mönstren. Du får istället vända dig till det ställe där du köpte mönstret.

Du kan dessutom ha fått tag i ett mönster från en tidig upplaga. Vi rättar och förbättrar hela tiden våra mönster när vi upptäcker något som är fel eller oklart.

 

Gäller era mönster bara svenska dräkter?

Nej. De är rätt så allmänt hållna mönster för Europeiska kläder under och omkring medeltiden.

 

 

 
 

 

Knape, avd: Sophias Ateljé - Fastarp 6, S-432 77 Tvååker - E-post: knape1@hotmail.com